10 keer leertips die echt werken

zondag 1 maart 2015   /   1

Leren, leren, leren. Februari stond in teken van de studie. Voor het werk moet ik een aantal papiertjes halen en geloof me dat zijn niet de meest gemakkelijke examens. Aangezien ik alleen maar de leerboeken heb gezien, verschijnt er deze maand geen boekenplank. Ik moest streng voor mijzelf zijn. Vandaar dat ik vandaag mijn top 10 leertips deel.

1. Raak geïnspireerd

Ik begin vaak de dag met iets leuks, iets waar ik positieve energie van krijg. Zoals het lezen van social media en blogs. Vaak slaat mijn creatieve brein dan op hol. Zodra ik alle ideeën genoteerd heb bruis ik van de energie. Een motivatie is voor mij ook: zo goed mogelijk leren, dan heb ik snel weer meer tijd voor andere dingen.

2. Take a shower

Incognito zondagen, lees: oude kloffie aan, make-uploos gezicht en douchen wanneer het uitkomt, ik ben er gek op! Het is genieten om de hele dag thuis te blijven en alleen maar vriendlief en de poesebeetsje onder ogen te moeten komen. Maar als ik die dag veel op de planning heb staan en ’s ochtends gelijk wil knallen kan ik maar beter direct douchen. Dan ben ik in één klap wakker en direct firs en fruitig.

3. Afstrepen

Lijstjes zijn mijn grootste vrienden. Ik maak ze te pas en te onpas en vaak heb ik ze ook nog dubbel (in Evernote en op papier). Ik maak vaak de avond van te voren een planning met punten die ik de volgende dag gedaan wil hebben. Ik probeer mijzelf iedere dag uit te dagen en een doel te stellen. Ik merk dat ik dan meer doe, dan wanneer ik maar wat aankloot op een dag. En hoe heerlijk is het om iets af te strepen als je het hebt gedaan. Stel dat ik een keer niet alles heb gedaan, pas ik gewoon mijn to do-lijst voor de dag daarop aan.

4. Afwisselen

Als het eenmaal lekker gaat ben ik niet meer te stoppen. Maar de kunst is in mijn ogen: afwisseling. Je kan nooit vier uren achter elkaar leren en dan nog alle stof onthouden hebben. Vandaar dat ik vaak als doel heb om één a twee hoofdstukken te leren en dan een half uur tot uur iets anders te doen. Vaak ga ik dan foto’s voor blogs maken, artikelen schrijven, bloglovin bekijken of als het heel lekker weer is even wandelen. Dan is de stof die je daarvoor hebt opgenomen weer iets gezakt en kan je vol goede moed door.

5. Vergeet niet te eten

Ontbijten, lunchen en tussendoortjes. Een belangrijke energiebron die je nodig hebt als je een dagje aan de studie gaat. Ik ben een enorme stress-eter, dus bij mij vertaalt het goede eten zich vaak in snoepen.  Ik probeer suikers te voorkomen, want hierdoor heb je alleen maar meer nodig om je suikerspiegel op pijl te houden. Dat schiet niet op en daarnaast ben je alleen maar van je werkplek naar de snoepkast aan het lopen.

6. Ga iets anders doen

Forceer het leren niet. Als het niet lukt, ga dan iets anders doen. Gisteren probeerde ik mijzelf nog toe te zetten tot leren. Het ging totaal niet. Na een uur heb ik het opgegeven, met als resultaat dat ik niets had opgenomen en een uur had verspild. In die tijd had ik bij wijze van spreke beter het huis kunnen schoonmaken of een artikel kunnen schrijven. Vaak wil het leren na dat soort klusjes ook nog beter. Natuurlijk moet je niet de tijd uit het oog verliezen.

7. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd

Als je huis schoon is raak je minder snel afgeleid. Althans dat is in mijn geval zo. Als ik moet leren in een huis waar nog van alles moet gebeuren, maak ik vaak alweer lijstjes met wat ik nog wil doen. Daarnaast werkt het ook niet bevordelijk als het een rotzooi is. Ik probeer alles zo goed mogelijk op geruimd te hebben, zodat ik niet tijdens het leren nog drie andere dingen probeer te doen.

8. Eigen plekje

Zorg dat je een kamer, hoekje of plekje hebt waar je ongestoord kunt leren. Belangrijk is dat je je gemakkelijk kunt afzonderen van alles en niet snel afgeleid wordt door je omgeving. Sinds wij onze werkkamer hebben aangepakt gaat het leren bij mij een stuk makkelijker. De kamer is wit, rustig en opgeruimd. Erg inspirerend, waardoor ik er graag zit, wat het leerwerk weer bevorderd.

9. Geen telefoon en/of computer

Even snel kijken of er gereageerd is op mijn blog. Eens zien of er alweer leuke nieuwe artikelen zijn verschenen. Oeh, daar moet ik een foto van maken. Zoals gezegd, ik heb de concentratieboog van een visstick. Bij mij moet ook echt de beeldschermen van de computer uit staan en mijn telefoon op niet storen en het liefst mijlen ver bij mij vandaan, anders weet ik wel hoe laat het is. Als ik deze pagina heb gelezen mag ik… Ja zo erg ben ik helaas.

10. Laat het anderen weten

Vertel je familie, vrienden en iedereen die het wil horen dat je moet leren. Het stimuleert en motiveert om te delen wat je plannen zijn voor die dag. Althans, als ik iets kenbaar maak wil ik aan het einde van de dag ook kunnen vertellen dat het mij gelukt is. Daarnaast zorgt het ook voor rust. Ze weten dat je moet leren, dus ze zullen je minder snel storen voor leuke dingen waar je dan (baal, baal) weer nee op moet zeggen.

Welke leertips werken bij jou goed?

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (1)

  1. Eveline

    dinsdag 3 maart 2015 om 16:41

    Ik sta helemaal achter punt 2, 3 en 7. Dit werkt bij mij ook altijd erg goed. Pyjamadagen zijn heerlijk als je niets op de planning hebt staan, maar op andere dagen zweer ik bij een frisse douche en normale kleding.

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0