9 Keer wat ik geleerd heb van bloggen

woensdag 29 april 2015   /   0

Bloggen werkt inspirerend. Door op te schrijven wat mijn leven interessant, verrassend en leuk maakt, ben ik het nog meer gaan waarderen. Inmiddels blog ik, met wat ups and downs, zo’n vier jaar. En gezien alle ideeën die nog in mijn hoofd rondspoken, stop ik voorlopig nog niet. Daarnaast verrijkt bloggen je leven. Je leert andere bloggers kennen met dezelfde passie. En door te bloggen heb ik mijzelf ontwikkeld. Vandaag deel ik negen lessen die ik heb geleerd van bloggen.

Me

1. Fotografie

De belichting, compositie en achtergrond, iets waar ik tot voor kort weinig aandacht aan heb besteed bij het maken van foto’s. Toen ik begon bij Oh my book en actiever begon te bloggen op mijn website werd ik me hier bewuster van. Ik kan zelf ook afknappen op niet mooi uitziende foto’s. Daarom wil ik dat de afbeeldingen die ik plaats sprekend zijn en de lezer er toe zetten om mijn artikel te lezen. Doordat ik het effect van foto’s op een blog doorkreeg is fotograferen zelfs een hobby geworden. Samen met mijn vriend combineren we door ons project #expeditienederland onze hobby fotografie met reizen. Hierdoor hoop ik het fotograferen nog beter onder de knie te krijgen. Nu is het alleen een kwestie van tijd.

2. Plannen

Ik ben dol op lijstjes en planningen maken. Het liefst schrijf ik hele dagen uit om vervolgens lichtelijk gedeprimeerd de dag af te sluiten, omdat ik mijn te strakke planning niet gehaald heb. Dat plannen zat er al een beetje in, nu moest ik het alleen nog haalbaar maken. En ik moet zeggen de laatste tijd gaat dat erg goed. Ik kan niet meer zonder mijn deskplanner, to do boekje, Evernote en kalender in WordPress. Dat is ook wel nodig als je voor twee websites blogt, daarnaast een fulltime job hebt en aan de studie moet voor het werk. In mijn deskplanner houd ik bij op welke dagen blogs online moeten komen. Als ik een idee heb schrijf ik dat er direct bij. Daarnaast gebruik ik mijn to do boekje om in op te schrijven wat ik die week allemaal wil doen. En Evernote om concept ideeën direct uit te werken, ideaal! Zo houd ik overzicht en creëer ik duidelijkheid voor mijzelf.

3. Discipline

Na een dagje werken zit die bank toch wel erg lekker. Soms heb ik gewoon de motivatie niet om op te staan en blijf ik zitten tot mijn bed me roept. Ik ben iemand die alles op het laatste moment doet en kan dan de hele nacht doorwerken als het nodig is. Omdat ik naast werken, meerdere artikelen per week wil schrijven, moet leren en af en toe iets anders leuks wil doen, is discipline hebben noodzakelijk. Als ik besloten heb dat ik ’s avonds of in het weekend bezig wil ga ik zo snel mogelijk naar de werkkamer, zodat ik niet in de verleiding kom om op de bank te ploffen. En wat voelt het dan goed als ik ’s avonds de computer uitdoe en alles gedaan heb.

4. Gewoon doen

In het begin twijfelde ik vaak aan mijn teksten. Waren ze wel pakkend genoeg? Interessant genoeg om te plaatsen? En een nog belangrijkere vraag: voelde ik mijzelf goed bij dat artikel? Hierdoor kwam vaak weinig of niets online. Op mijn manier waren de ideeën die ik bedacht te suf of kwam ik niet verder dan een zooitje onsamenhangende zinnen. Bij mij is de knop omgegaan. Ik plaats alleen nog maar artikelen waar ik zelf zeker over ben en denk minder na over wat anderen van mijn teksten vinden. Het belangrijkste is dat ik zelf achter mijn blog sta. En ik merk dat het zijn vruchten afwerpt, want ik hoor steeds vaker positieve reacties over mijn artikelen.

5. Eigen stijl ontwikkelen

Goh wat vond ik dit moeilijk. Toen ik een baan had wilde ik een andere kant opgaan met mijn website. Maar wat wilde ik dan met mijn blog en waren er niet al tientallen van dit soort blogs? Na heel lang twijfelen ben ik toch doorgegaan met mijn eerste idee: een persoonlijke website. In principe de basis waarmee ik mijn website ben gestart: ik wilde dat hiermee werkgevers mij beter leerden kennen. Dit krijgt steeds meer vorm, ik blog over wat mijn leven interessant, verrassend en leuk maakt. Mijn website is van een persoonlijke blog gegroeid naar een lifestyleblog met een communicatietintje. Daarnaast merk ik dat mijn schrijfstijl steeds meer eigen wordt, ik herken mijzelf meer in de artikelen die ik schrijf.

6. Kwaliteit boven kwantiteit

Toen ik net begon met bloggen plaatste ik wat als ik er zin in had. Ik had niet veel volgers, maar daar was ik op dat moment vrij weinig mee bezig.Vervolgens draaide ik door en wilde ik het liefst elke dag of om de dag iets plaatsen, waardoor ik het bloggen minder leuk begon te vinden. Met als resultaat: ik plaatste helemaal niets meer. Dat moest anders. Nu heb ik voor mijzelf bepaald dat ik minimaal twee blogs per week wil plaatsen. Ik merk dat hierdoor mijn artikelen veel beter zijn dan eerder geschreven artikelen. Voor  mijn gevoel is het moeten vervaagd naar de achtergrond en is willen veel belangrijker.

7. Inspirerend leven

Ik had verwacht dat op een gegeven moment de ideeën wel eens op zouden zijn en mijn website langzaam zou doodbloeden. Maar niets is minder waar. Waar een rondje hardlopen, een wandelingetje in de pauze of wachten op de trein al niet goed voor is. Ik denk meer na over wat ik hoor en zie, ga meer op onderzoek uit en bespreek dit graag met familie en vrienden. Doordat ik geïnspireerd raak wordt ik nog enthousiaster en groeit mijn algemene kennis.

8. Schrijven

Eerlijk is eerlijk af en toe zal er ongetwijfeld een foutje in  mijn teksten staan. Hoe goed ik dat ook probeer te voorkomen. Zelf vind ik het namelijk storend als ik een artikel lees waarin fouten staan. Maar als ik een artikel geschreven heb en nog een paar keer doorlees, lees ik er soms overheen. Doordat ik de laatste tijd regelmatiger schrijf en artikelen gecorrigeerd terugkrijg van de andere redactieleden van Oh my book merk ik dat het schrijven van foutloze teksten mij gemakkelijker afgaat. Zowel de opbouw als de spelling.

9. Bij jezelf blijven

Één van de belangrijkste punten die ik geleerd heb. Ik hoef mijzelf niet beter voor te doen dan ik ben of mee te doen met anderen. Doordat ik totaal mijzelf ben op mijn blog zijn mijn artikelen veel meer eigen en daardoor leuker om te lezen. En een leuk bijkomend voordeel is dat ik hierdoor veel meer plezier in het schrijven heb. Ik heb mijzelf hierdoor nog beter leren kennen, ben er meer achtergekomen wat ik leuk vind en waar ik voor sta.

Wat hebben jullie geleerd van bloggen?

 

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Er zijn nog geen reacties. Wacht niet en plaats je reactie!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0