Beter goed gejat dan slecht bedacht

donderdag 26 mei 2011   /   6

Ik ben een top perfectionist. Urenlang nadenken over dat ene onderwerp. Je suf piekeren over het slot van een column of een leuke invalshoek voor een artikel. Ook deze keer weer. Tijdens de Libelle Zomerweek heb ik mij ingeschreven voor de workshop Columns van Wieke Biesheuvel. Het begon al leuk, een voorstelrondje. “Ik ben Barbara, afgestudeerd communicatieadviseur en gespecialiseerd in journalistiek en copywriting.” Ik hoorde het mezelf zeggen en het was voor iedereen duidelijk. Ik had ervaring in het schrijven van columns. Maar toch, ik was nieuwsgierig naar de tips en trucs van Wieke.

 

Kort en krachtig werd er verteld waar je op moest letten en toen kwam het. De opdracht was om een column te schrijven. We kregen een velletje uitgedeeld met de opdracht en het startsein was gegeven. Daar zat ik dan, de junior communicatieadviseur met een vlotte pen, tegenover een fossiel in het vak. De druk werd groter, mijn inspiratie was op vakantie en ik had nog geen letter op papier. Ik miste mijn computer en een rustige omgeving om mijn creativiteit terug te vinden.

 

Voor twee seconden had ik het gevoel dat ik het wel op mijn buik kon schrijven. Niets klopte, ik streepte alles weer door. Tot mijn heldere ingeving, de eerste zin. De zinnen volgden elkaar in een rap tempo op en binnen no time had ik de opdracht klaar. Opgelucht, dat ik iets op papier heb weten te zetten en spanning, om te kijken hoe Wieke op mijn column zou reageren. Eén voor één las ze de columns voor, teksten die op elkaar leken en die verreweg van mijn invalshoek waren. Nog meer spanning. Opgelucht dat ik was toen Wieke zei: “Ik had niet anders verwacht met jouw achtergrond.” En tegen het meisje na mij: “Je moet Barbara haar column gebruiken om verder te schrijven. Beter goed gejat dan slecht bedacht.”

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (6)

 1. Niels de Vries

  donderdag 26 mei 2011 om 17:40

  Voor mij ben je naast een top perfectionist, ook een topcolumnist. Wat leest dit heerlijk weg en wat kan je alles mooi omschrijven. Ik ben trots op je.

  Nu hopen dat je snel een hele mooie, leuke en uitdagende baan gaat vinden. Ik ben er van overtuigd dat dat helemaal goed gaat komen, gezien het feit dat jij een echte doorzetter bent en een heleboel goede eigenschappen hebt waar bedrijven veel aan gaan hebben.

  Ga zo door en ik kan niet wachten op de volgende blog/column!

 2. Eliska

  donderdag 26 mei 2011 om 17:46

  Heej meid,

  Liet het al even weten via Twitter, maar Niels dacht dat je het wel leuk zou vinden wanneer iemand via je site reageert.. Dus bij deze even een berichtje, en ook credits voor Niels, want het ziet er erg goed uit!

  Liefs Liz

 3. Immie Stol

  donderdag 26 mei 2011 om 23:37

  Hoi,

  Je hebt goed weergegeven hoe de sfeer en de omgeving was op die dag, waarbij ook ik aanwezig was. Je eigen ervaring is heel herkenbaar. Volgens mij zou Wieke trots zijn geweest, ik ben het zeker.

  Kus, mama

 4. Laura Kuiper

  vrijdag 27 mei 2011 om 13:50

  Super leuk verhaal! En het leest inderdaad erg lekker.

 5. Wieke Biesheuvel

  zaterdag 28 mei 2011 om 11:38

  Dag Barbara!

  Leuk stuk! We gaan zeker meer van je horen.

  Hartelijke groeten van fossiel 🙂 Wieke

 6. Henk Kuiper

  zondag 29 mei 2011 om 13:22

  Hoi Barbara,

  Geinspireerd door de titel, in het bedrijfsleven gebeurt dit nogal eens ben ik jouw collumn gaan lezen. Ik was benieuwd wat je had gejat, maar de verrassing zat hem in het einde waar het een tip van een “oude rot uit het vak” bleek te zijn als tip aan mededeelnemers. Tevens was het een compliment naar jou toe. Het stuk vond ik prettig te lezen en leuk opgezet.
  Ga door met dt soort akties die helpen bij het verder ontwikkelen van jezelf in schrijven van columns en schroom niet regelmatig culumns aan tijdschriften te sturen. Ik heb meegemaakt dat iemand daardoor defintief een wekelijkse column mocht schrijven.

  Groetjes Papa

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten.

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   3

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0

Micro-influencers: als zij het doen, moet het tof zijn

zondag 8 april 2018   /   0