Boeken dilemma

zondag 14 september 2014   /   0

Ik ga op vakantie en neem mee… Dit jaar wordt mijn vakantie, ja ik heb nog steeds mijn zomervakantie tegoed, iets anders dan de andere jaren. Geen enorm krat dat je vol kunt proppen met zoveel mogelijk boeken en op de achterbank kunt neerzetten. Geen strandvakantie waar je urenlang kunt lezen op een strandbedje. Nee, dit jaar gaan mijn vriend en ik met de backpack op vakantie in India. Dus elke kilo telt!

Naast het meezeulen van de tassen moeten we natuurlijk ook rekening houden met het gewicht van de bagage dat in het vliegtuig is toegestaan en moet ik ook realistisch zijn in hoeveel ik nu echt ga lezen tijdens deze vakantie. We hebben een goed gevuld programma, dus ik verwacht dat ik elke avond rond 21.00 uur wel zal inkakken. Daarnaast gaat er natuurlijk een boekje over India mee, dus daar zullen we ook veel in lezen. Maar toch, als echte boekenwurm, kan ik niet zonder een boek de deur verlaten. Helemaal niet op vakantie.

strand

Je zal wel denken: wat doe je moeilijk, waarvoor denk je dat de e-reader is uitgevonden!? Jullie hebben helemaal gelijk, maar het kopen van een e-reader staat mij zo tegen. Ten eerste moet ik één aanschaffen, terwijl ik verwacht ‘m daarna niet meer te gebruiken. Vervolgens zit je weer achter zo’n schermpje en mis je gewoon de hele beleving die je met een echt boek wel hebt. Daarnaast lijkt het lezen vanaf een scherm mij helemaal niets. Kortom, dilemma! Vandaar dat ik ben gaan zoeken op internet voor alternatieven, lees hier waarop ik ben uitgekomen:

  • E-reader: zoals gezegd, daarvoor is dat ding uitgevonden!
  • Heel simpel, de één max twee regel: niet meer dan twee boeken en het liefst niet van die dikke pillen in je tas proppen.
  • Ipad: niet dat dit beter is dan een e-reader, maar als je al zo’n apparaat hebt hoef je in principe geen e-reader aan te schaffen.
  • Boekenruil: er schijnt vaak in hostels en hotels een soort boekenkast te staan waar je je eigen boek in mag zetten en dan een ander boek uit mee mag nemen. Zo hoef je maar één boek mee op vakantie, maar kun je wel verschillende boeken lezen.
  • Engelse boeken kopen op vakantie: ook een idee, overal is wel een boekhandel te vinden.

Hoe gaaf is dat: boekenruil! Jammer genoeg verwacht ik hier niet heel veel van in India. En om de gok te wagen en uiteindelijk zonder boeken te komen zitten vind ik ook geen optie. Over de andere punten werd ik ook niet echt enthousiast. Dus dan kom ik toch telkens weer uit bij de e-reader. Zoals jullie hebben gemerkt schaf ik er niet zo maar eentje aan, dus heb ik maar een voor-en nadelen-lijstje gemaakt van de e-reader. Ik merkte dat de voordelen vooral gebaseerd zijn op feiten: perfect gewicht en formaat en met 2G kan je meer dan 1000 boeken mee (Jippie! Geen keuze meer hoeven te maken). Dat zijn toch vrij essentiële voordelen. De nadelen gaan meer over mijn gevoel bij een e-reader: zonde geld, ik verwacht ‘m niet heel vaak te gaan gebruiken, je mist de beleving die je bij een boek wel hebt en je kijkt de hele tijd naar een schermpje.

Aangezien ik er zelf dus niet echt uitkwam heb ik toch nog even wat vrienden gevraagd en natuurlijk de dames van Books & Kisses, die allemaal een e-reader hebben. En zoals ik al had verwacht probeerden ze mij met man en macht te overtuigen dat een e-reader toch wel een erg goede koop is. Het schijnt erg gemakkelijk te zijn, vooral het gewicht en formaat. Daarnaast zegt iedereen dat als je eenmaal één hebt je ‘m toch vaker gaat gebruiken door het gemak. De meesten die ik vroeg hadden eerst ook helemaal niets met de e-reader, zoals ik nu heb, maar uiteindelijk kunnen ze niet meer zonder. Ik moet zeggen dat ik na mijn inimini onderzoekje steeds enthousiaster werd. Aanstaande donderdag komt een vriendin met haar exemplaar zodat ik die eens kan uitproberen.

Ik ben bang dat ik er niet meer onderuit kom en dat de e-reader de oplossing is. Dilemma opgelost. Maar nu meldt het volgende dilemma zich: welke e-reader moet ik aanschaffen?

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Er zijn nog geen reacties. Wacht niet en plaats je reactie!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0