Boekenplank #18

zondag 31 juli 2016   /   0

You have read 13 books of 33 in 2016. Ik loop dan nog steeds vijf boeken achter op schema, maar ik kan wel weer twee boeken afvinken van mijn must read lijst. Één van de boeken die ik heb gelezen, was een recensie-exemplaar die ik heb ontvangen voor OH MY BOOK. Dat is tevens de laatste recensie die ik heb geschreven. Daarnaast stond er al een tijdje een ander boek op mijn boekenplank, maar op de één of andere manier lukte het mij niet om in dat boek te beginnen. Tot nu. Lees vandaag welke boeken mijn boekenplank in juni hebben gepasseerd.

joel dickerHet boek van de Baltimores | Joel Dicker

“Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassengezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering. Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit-Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra. Al voor het Drama zich ontvouwde begon het vernis van de Baltimore-Goldmans langzaam scheurtjes te vertonen. Totdat alles op een dag instortte. En sindsdien wordt Marcus voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd?” 

Het boek is een heerlijke pageturner die je in je macht heeft tot het einde. De schrijfstijl is gemakkelijk en simpel en de spanning wordt trapsgewijs opgebouwd. De hoofdstukken worden afwisselend in het heden en verleden geschreven. Je wilt alleen maar aan de weet komen welk drama er bij de Goldmans heeft afgespeeld.

Maar hoe fijn de schrijfstijl ook is, het verhaal is redelijk langdradig. Daarnaast zitten er best wel een aantal clichés in het verhaal, waardoor het soms iets ongelovig overkomt. Hierdoor had ik af en toe geen zin meer om verder te lezen en heb ik het boek even weggelegd. Desondanks heeft het verhaal mij niet verveeld. Het boek kan in mijn ogen niet De waarheid over de zaak Harry Quebert overtreffen, maar het is absoluut een aanrader.

CM

LIeveling Lieveling | Kim van Kooten

“Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man – die door Puck ‘ome Meneer’ wordt genoemd – ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.
Het is hun geheim.
Maar soms worden geheimen te groot om 
te bewaren en willen ze gevonden worden.”

Zowel hartverwarmend als ondraaglijk. Die woorden las ik in een recensie over dit boek en ik kan het niet meer dan eens zijn. Het is gruwelijk wat er met Puck gebeurt en ongelooflijk dat dit echt is gebeurd. Maar de vlotheid waarmee Kim van Kooten dit zware verhaal luchtig, met humor, maar serieus heeft geschreven is razend knap. Je vliegt door het verhaal heen.

Het enige wat ik minder vond aan dit verhaal is het einde. In het einde ontbrak voor mijn gevoel de daadkracht en de eigenwaarde. Ik vond het onwaarschijnlijk hoe mensen op zo’n situatie reageren. Maar ik weet dan ook niet hoe het is om in hun schoenen te staan, gelukkig. Waar het open einde mij wel nieuwsgierig naar heeft gemaakt is waar Puck uiteindelijk is terecht gekomen, hoe het nu echt eindigt.

3

 

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Er zijn nog geen reacties. Wacht niet en plaats je reactie!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0