Bucket list: Boottocht Varanasi

zondag 8 februari 2015   /   4

Varanasi is één van de oudste steden ter wereld en een belangrijk bedevaartsoord in India. In totaal telt de stad ongeveer honderd ghats, zijn er zo’n tweeduizend tempels in de omgeving en elke avond wordt een indrukwekkende ceremonie, de aarti, gehouden op de oever van de Ganges. Niels en ik wilden dit allemaal doen, zien en meemaken, maar een boottocht over de Ganges van Varanasi stond met stip bovenaan.

We hadden de opdracht gekregen om half zes ’s ochtends klaar te staan voor vertrek. In totaal had ik drie wekkers gezet en Niels ook nog een paar, want we mochten en wilden niet te laat komen. Buiten was het nog donker, maar je zag al redelijk wat mensen op straat. Allemaal om deel te nemen aan de ochtendrituelen. Na een tijdje gekeken te hebben hoe ze de goden verzoeken, zijn we in een klein bootje gestapt. De zon kwam langzaam omhoog waardoor we aan de ene kant het mooie, kleurrijke Varanasi hadden en aan de andere kant de zonsopgang.

De rivier lag vol met bootjes, want wie naar Varanasi ging moet natuurlijk de taferelen aan de Ganges bewonderen. Mannen die in alle vroegte in de rivier baden of die wasjes aan het doen waren in het bruine, heilige water. Deze ochtendrituelen samen met de ochtendzon op de ghats geeft een waanzinnig zicht vanaf de rivier. Één van de meest indrukwekkende ghats was de crematieghat. Het was er grotendeels zwart geblakerd en je zag overal brandstapels en hout liggen. Hoe hoger de brandstapel was, hoe rijker ze waren. De crematie bij de Ganges is dan ook alleen weggelegd voor de mensen uit de hogere kaste. Het bijzonder was dat er niet gehuild werd en als er iemand op de brandstapel gelegd werd iedereen gewoon bleef kijken. Daarnaast waren er alleen maar mannelijke nabestaanden. Heel bijzonder en indrukwekkend.

Varanasi2

Varanasi3

Varanasi

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (4)

 1. Elian

  zondag 8 februari 2015 om 21:09

  Leuk blogbericht! Dat zou ik ook wel eens willen doen, naar India gaan. Ik hou ontzettend van nieuwe culturen (+ leuke blog, trouwens! ) 🙂

 2. Tea – Tea Was Here

  maandag 16 februari 2015 om 21:04

  Lijkt me heel bijzonder om zoiets te zien.

  Toffe lay-out heb je trouwens!

 3. Bea

  zaterdag 21 februari 2015 om 09:12

  Wow! Dit wil ik echt meemaken. Ik ga in september/oktober ook naar India en Varanasi staat ook met stip op nummer 1!

 4. Barbara

  zaterdag 21 februari 2015 om 13:13

  @Elian – Dank je! En India is echt heel bijzonder! Je wordt ook weer met beide benen op de grond gezet, dan zie je pas hoe goed wij het hebben in Nederland.

  @Tea – Tea was here – Is ook echt heel bijzonder, ik kan niet wachten tot we ons volgende reisje kunnen maken. En dank je voor het mooie compliment, zal het doorgeven aan degene die mijn wensen zo goed kan omzetten in het design. Maar we zijn al wel weer met een nieuw design bezig en die wordt (in mijn ogen) zo veel gaver!

  @Bea – Oh wat een fijn vooruitzicht, ben heel benieuwd wat jij van het land vindt! Waar gaan jullie heen? Alleen het Noorden of ook Zuidelijk?

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten.

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   4

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0

Micro-influencers: als zij het doen, moet het tof zijn

zondag 8 april 2018   /   0