De kracht van jezelf zijn!

woensdag 3 augustus 2011   /   1

Opgelucht! In één keer goed gereden, natuurlijk dankzij de TomTom-Miep, maar er waren ook geen files of opstoppingen onderweg. Het resultaat: ruim op tijd mijn bestemming bereikt. In alle opzichten begon dit sollicitatiegesprek beter dan de vorige. De gezonde spanningen begonnen al wel op te spelen, maar voor mijn gevoel kon niets meer fout gaan. Mijzelf blijven tijdens het gesprek, dat was mijn inzet, aangezien mijn actieve houding en website deze potentiële werkgever aanspraken. Dat zou toch moeten lukken.

 

Maar zo gemakkelijk als hierboven beschreven is dat toch niet. Zoals de meesten zullen doen, struin ook ik het internet af om mij in te lezen in het bedrijf. Ik breng een bezoekje aan de bedrijfswebsite, bekijk de opdrachten of opdrachtgevers en raadpleeg verschillende internetbronnen zoals Social Media, om optimaal op de hoogte te zijn. Nieuwsgierigheid ligt in mijn aard, maar is volgens mij ook nodig om je goed voor te bereiden voor het sollicitatiegesprek. In ieder geval dat hoop ik dan maar, want mijn voorgevoel zei me dat dit gesprek anders zou worden. Dat is ook niet zo gek als je gevraagd wordt om er twee uren voor uit te trekken en dat ik al zou worden voorgesteld aan mijn mogelijk toekomstige collega’s waarvan een aantal hun werkzaamheden zouden uitleggen. Dit was dan ook dé gelegenheid om te laten zien dat ik dezelfde enthousiaste, actieve persoon ben als in mijn mails. Nu moest ik laten zien dat ik in het team pas, dat ik geïnteresseerd en sociaal ben. Ik moest mijn enthousiasme zodanig overbrengen op mijn potentiële toekomstige werkgever dat ook hij enthousiast zou worden, maar ik moest mijzelf ook bewijzen tegenover mogelijke collega’s.

 

Natuurlijk weet je niet hoe een sollicitatiegesprek loopt. Zoals verwacht liep dit gesprek anders dan anders. In tegenstelling tot mijn eerste gesprek, voelde deze persoonlijker en informeler aan. We schakelden van het ene naar het andere onderwerp over en om mijn mensenkennis te tonen moest ik een beeld schetsen van mijn potentiële werkgever. Ondanks de verrassende wending van het gesprek en de gezonde dosis zenuwen die ik had, heb ik het gevoel dat ik alles uit de kast heb gehaald. Ik was wie ik wilde zijn tijdens het gesprek, mijzelf! Ik heb niet te veel, maar zeker ook niet te weinig gezegd. Er hing een aangename en ontspannen sfeer. En ik straalde een grote hoeveelheid positieve energie uit, als ik mijn potentiële opdrachtgever mag geloven. Kortom de ingrediënten voor een positief verlopend sollicitatiegesprek zijn in mijn ogen:

 

  • Jezelf zijn, dat is het belangrijkste. Anders val je op een gegeven moment door de mand.
  • Enthousiasme en energie uitstralen, zowel werkgever als jijzelf.
  • Humor, zodat het gesprek niet te formeel wordt. In ieder geval, dit zoek ik wel bij een bedrijf!
  • Duidelijk zijn naar elkaar toe. Je weet dan wat je aan elkaar hebt en wat er van je verwacht wordt.

 

Monster Column – Barbara Kuiper

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (1)

  1. Niels de Vries

    woensdag 3 augustus 2011 om 10:40

    Hele handige tips, die ik zeker kan gebruiken tijdens mijn sollicitatiegesprekken. Daarnaast heerlijk geschreven, want het leest lekker weg.

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten.

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   3

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0

Micro-influencers: als zij het doen, moet het tof zijn

zondag 8 april 2018   /   0