De leermeester

dinsdag 7 juni 2011   /   3

‘Bericht verzonden’. Elke keer als ik dat zie staan, wanneer ik een sollicitatiebrief verstuur, krijg ik een sprankje hoop. Wie weet word ik uitgenodigd, spreek ik het bedrijf met mijn sollicitatiebrief aan en vindt het bedrijf mijn CV indrukwekkend, ondanks dat ik net afgestudeerd ben. 

Ik weet het, je kan niet verwachten dat je binnen een maand een baan hebt gevonden. Dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en direct bij binnenkomst wordt aangenomen. Dat heb ik wel gemerkt. Inmiddels tientallen, voor mijn gevoel duizenden, sollicitatiebrieven verder en diverse afwijzingen heb ik het gevoel mezelf beter te leren kennen. Het klinkt misschien raar, maar toch is solliciteren de leermeester om erachter te komen wat ik wil. Afgezien daarvan, roepen de afwijzingen wel vragen bij mij op. Hoe kan ik ervaring opdoen, als ik geen baan kan vinden? En hoe kan ik niet als groentje overkomen, maar als een hardwerkende, leergierige en enthousiaste dame met inhoud?

 

En daar komt dan de leermeester om de hoek kijken. Tijdens het solliciteren ben je met meer bezig dan alleen een sollicitatiebrief en CV schrijven. Je moet nagaan wat je ambities zijn, welke doelen je wilt bereiken, wat je voor het bedrijf kunt betekenen en waarom het bedrijf bij je past. Kortom, je moet nagaan hoe jij hoopt, denkt en wilt dat je loopbaan gaat beginnen en verlopen.

 

In de afgelopen weken ben ik beetje bij beetje meer te weten gekomen wat ik wil. Dankzij het solliciteren, maar ook door te praten met familie en vrienden, zij kennen je toch het beste. Ik merk dat ik hierdoor sterker en zelfverzekerder in mijn schoenen sta en dat ik klaar ben voor mijn eerste sollicitatiegesprek.

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (3)

 1. Niels de Vries

  woensdag 8 juni 2011 om 01:04

  Laten we hopen voor je dat het donderdag meteen raak is! Het lijkt een super leuke baan waar je nog veel kan leren! Met die werkervaring komt het ook wel goed.

 2. Jan

  woensdag 8 juni 2011 om 19:06

  Wat mij altijd bijgebleven is van het solliciteren is dat je a) je verdiept in het bedrijf en wat het van je vraagt en b) je aangeeft wat jij kan betekenen voor het bedrijf. Dus durf creatief te zijn. Soms mis je de plank volledig, maar alleen maar jezelf presenteren zonder zelf wat te brengen qua ideeen scoort niet hoog. Succes!

 3. Ester

  woensdag 8 juni 2011 om 22:29

  Solliciteren. Het vinden van de juiste baan is belangrijk, belangrijker dan het ooit is geweest voor onze ouders of grootouders. De tijden zijn veranderd en waar het ooit belangrijk was om een baan te hebben en geld in het laadje te brengen, is het tegenwoordig ook van groot belang dat deze baan zinvol is en je in staat stelt om je maximaal te ontplooien.

  Ik weet zeker dat wie jou brief dan ook tussen de stapel weg trekt een enorme geluksvogel is. Heel veel succes donderdag!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0