De rol van het boek

woensdag 11 maart 2015   /   3

Daar gingen we dan, moeder met drie dochters op de fiets richting de bieb. Ik vond het heerlijk, die dagen dat ik met mijn familie mocht rondzwerven in het boekenwalhalla. Het is dat je stil moet zijn in een bibliotheek en geloof me, dat is erg moeilijk als je enthousiast bent, maar anders had ik het soms uitgeschreeuwd van blijdschap. ‘Mam, het boek is er eindelijk!’ en ‘ is dit boek niet iets voor jou?’. Het doel van de boekenweek hebben mijn ouders dan ook goed begrepen: de rol van het boek in de samenleving te verstevigen.

Het begon al vroeg met voorlezen en vervolgens was ik regelmatig zelf in de bibliotheek te vinden. Eerst onder begeleiding van mijn moeder en later zat ik met een vriendin (en een zak snoep) urenlang boeken uit te zoeken die mee naar huis mochten. Daarnaast kreeg ik van mijn vader op mijn verjaardag vaak een boek en met de Kinderboekenweek mochten we van mijn moeder één uitkiezen.

boeken quote

En dan moest ik natuurlijk zo snel mogelijk naar huis, om te beginnen met lezen. Het liefst las ik in bed. En gelukkig was mijn moeder niet zo streng. Onder het motto: het is goed voor de ontwikkeling, had mijn moeder nooit een stipte tijd waarop ik moest stoppen met lezen. En dat is volgens mij de essentie van de boekenweek.

Ik vind dat de stimulans om te lezen erg belangrijk is voor een kind. Natuurlijk omdat het de ontwikkeling van taal bevordert en je als kind meer inzicht krijgt in de grammatica, logica en structuur. Trouwens, niet alleen als kind, ik merk dit ook nog steeds bij mijzelf. Maar ook om er achter te komen of lezen iets voor jou is. Je moet het natuurlijk wel leuk vinden, het moet in je zitten. Lezen is voor mij ontspanning en onbewust ontwikkel ik mijn taalkennis hierdoor, maar dat is niet de voornaamste reden dat ik lees.

Zijn jullie vroeger gestimuleerd om boeken te lezen? En wat vinden jullie van het doel van de boekenweek?

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (3)

 1. Eveline

  donderdag 12 maart 2015 om 15:54

  Toen ik een jaar of zes was, ging ik voor het eerst met mijn moeder en zussen naar de bibliotheek. Toen begon bij mij de liefde voor lezen. Elke verjaardag kreeg ik van mijn familie boeken waar ik om had gevraagd. Maar echt gestimuleerd om te lezen? Nee, dat kan ik me niet herinneren. Waarschijnlijk omdat ik het van mezelf al heel leuk vond om te doen.
  Nu ben ik de enige binnen het gezin die nog leest. Mijn vader leest nooit en mijn zussen lezen hooguit een boek per jaar.

 2. Laura

  donderdag 12 maart 2015 om 20:33

  Jaa, die avonturen in de bibliotheek en natuurlijk tijdens het uitzoeken van het boek voor de boekenweek! Heerlijk. Hoewel ik nu in een kleine leesdop zit weet ik zeker dat ik altijd zal blijven lezen! Zit vast in de familie;)

 3. Barbara Kuiper

  donderdag 12 maart 2015 om 21:11

  @Eveline leuk om te lezen dat jij zelf al zo’n boekenwurm was dat je niet gestimuleerd hoeft te worden!

  @Laura volgens mij ook althans bij ons en mama zit het lezen erin! Je komt vast wel uit die leesdip gewoon een goed boek pakken en gaan zitten, dan kun je vast niet meer stoppen met lezen

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten.

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   3

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0

Micro-influencers: als zij het doen, moet het tof zijn

zondag 8 april 2018   /   0