Geluk is geen keuze

donderdag 10 maart 2016   /   3

“Geluk is geen keuze. Geluk is niet maakbaar, ook al doen we krampachtige pogingen om het te grijpen. Geluk is een vluchtig moment. Het komt en het gaat. We willen het graag vasthouden, omdat we bang zijn dat we het weer verliezen. We willen het vastzetten en ermee beleggen zodat we nog meer geluk krijgen, maar dat levert helemaal niets op. De kunst is juist om dat vluchtige moment te herkennen. Pas op dat moment heb je een keuze. De keuze om er iets mee te doen of niet.” (Bron: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) van Astrid Harrewijn).

De quote waarmee Astrid Harrewijn haar boek Drie vrienden een huis (en een klusjesman) afsluit. Geluk is geen keuze, het overkomt je en je doet er iets mee of niet. De quote intrigeert en verbaast mij tegelijkertijd. Geluk is toch maakbaar? Ik bepaal zelf wat mij gelukkig maakt en hoe ik dat doel bereik? Althans, dat dacht ik, totdat ik deze opvatting las.

Wat is geluk?

Een leuke baan, lief vriendje, een eigen huis, veel reizen, een grote vriendengroep? Of zijn het juist de kleine dingen: een recept dat gelukt is, een avondje niets doen of een leuk gesprek met een onbekende? Van Dale omschrijft geluk als een gunstige loop van omstandigheden; voorspoed. En als een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt. Klinkt alsof je geluk niet zelf in de hand hebt, alsof je het niet kunt sturen. Het overkomt je. Net als in bovenstaande quote staat: geluk is niet maakbaar. 

We willen geluk vasthouden en beleggen om nog gelukkiger te zijn. Zijn we daarom steeds zoekende naar een betere versie van onszelf. De healthy recepten en sportoutfits vliegen je online om de oren. Alsof we daarmee willen bevestigen dat we gelukkig zijn, blij met onszelf. Je zou je kunnen afvragen of dat geluk niet oppervlakkig is, want wat maakt je nu echt gelukkig? Een mooie selfie of dat iedereen die je lief is (en het liefst de hele wereld) gezond is. Alleen dat laatste is zo lastige te showen aan de wereld.

Kameelrijden

Geluksmomentje

Aan die oppervlakkigheid doe ik ook mee. Ik plaats alleen maar mooie kiekjes van mijn leven en ik vind het heerlijk om in iemand anders zijn of haar perfecte leven te neuzen. En wat ik online plaats, maakt mij ook echt gelukkig. Daar word ik blij van. Wie wil nu een plaatje zien van iemand die een breakdown heeft. Misschien een keer als genoegdoening, van blijk dat niemand zijn of haar leven perfect is. Maar eerlijk gezegd, boeit het mij verder ook weinig. De perfecte levens inspireren, motiveren en stimuleren mij en dat is wat ik wil.

Als ik kijk naar mijn social media accounts en mijn website wordt duidelijk dat reizen, lezen, schrijven en fotograferen mijn leven deels beheersen. En dat klopt. Naast familie en vrienden zijn dat de vrijetijdsbestedingen die mij gelukkig maken. Daarnaast ben ik thuis erg gelukkig. Helemaal nu ons nieuwe thuis wordt gebouwd. En wat ik ook belangrijk vind, is dat ik niet stil sta. Ik wil groeien en mijzelf blijven ontwikkelen.

Geluk is geen keuze

Het klopt. Geluk is geen keuze. Je bent het of je bent het niet, het overkomt je of niet en je laat het toe of niet. Maar dat alles staat er los van dat je het niet zelf kunt beïnvloeden. Mijn droom is het schrijven van een boek. Ik ben de enige die dat kan doen. En als ik denk daar echt gelukkig van te worden, moet ik het zelf doen. Ik bepaal of ik iets met dat geluk doe of niet.

Wat maakt jou gelukkig?

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (3)

 1. Niels

  donderdag 10 maart 2016 om 20:39

  Jij

 2. Stephanie

  donderdag 10 maart 2016 om 23:50

  ‘Het gaat om die kleine geluksmomentjes, tussendoor. De momentjes dat alles voor héél even precies op z’n plek valt.’

 3. Remco

  woensdag 9 juni 2021 om 04:45

  En wat als je een berg ellende over je heen krijgt. Je 2x bedrogen wordt in het bedrijfsleven waardoor je carrière stuk is. Je ex-vriendin je voor 150.000 euro bedriegt en achteraf ook nog eens het bed heeft gedeeld met haar huisgenoten. Je door alle weekcontracten waarmee je werkzaam bent geweest nooit wat hebt kunnen opbouwen omdat daar gaan mogelijkheid was. Als je hoogopgeleid bent en na alle ellende (dit was pas het topje van de ijsberg) in een zware depressie beland die uiteindelijk uitmond in een psychose met gedwongen opname. Waarna je na 1,5 jaar wachten nog steeds geen hulp hebt ontvangen, ondanks dat je meerdere keren aangeeft dat je hulp nodig hebt? Ik ben 37, mijn leven is stuk, iedereen heeft mij in de steek gelaten en hulp is er niet en ik loop van alle kanten vast in het leven. Ik ben alleen en door alle tegenslagen heb ik nooit wat kunnen opbouwen. Ik zie verdriet van mijn ouders in hun ogen staan als ik ze zie. Ze zijn het enige wat ik nog over heb, en ook de reden om er (nog) geen einde aan te maken. Maar gelukkig helpt het als ik mezelf ga richten op positieve dingen, alsof ik dat niet al jaren geleden heb gedaan. En die hulp, die is door al die rechtse kabinetten compleet wegbuizigd. Ik loop met trauma’s maar volgens specialisten ben ik erg intelligent, ik kom alleen meer nergens aan de bak. Geluk is echt geen keuze en hulp is niet tot nauwelijks omdat wegbezuinigd is. Weet je wat ik het ergste vind, dat sommige mensen zeggen dat het mijn eigen schuld is, dat ik het niet kan bespreken, omdat we allemaal positiviteit om ons heen willen hebben, dat wil ik ook. Had ik maar zo mooi leven als jou, ik weet niet eens of ik er volgend jaar nog ben. Ik schrijf dit, omdat sommige mensen wel wat meer bewustwording mogen hebben omtrent het leven. Er wordt soms een beetje makkelijk gedacht over “succes heb je in eigen hand” en “,denk positief”. Gun je al het geluk in het leven maar geluk of positiviteit is vaak helemaal geen keuze.

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0