India: land van contrasten

woensdag 10 december 2014   /   0

India voelt als een droom. Het voelt onwerkelijk, alsof we in het leven van iemand anders zijn gestapt en ons eigen leven op pauze hadden gezet. Het lijkt alweer maanden geleden dat we daar zijn geweest, terwijl dat een kleine drie weken is. Natuurlijk omdat het zo’n ontzettend gave reis is geworden, maar ook omdat India in alle opzichten anders is dan Nederland. 

Wat ons met name is opgevallen en wat wij enorm intrigerend vonden waren de enorme contrasten. Degenen die ons het meest zijn opgevallen in India, hebben er zeker voor gezorgd dat we Nederland meer zijn gaan waarderen. Als je hoort dat een taxichauffeur zeven dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar moet zijn voor een ritje en het maar afwachten is of je gebeld wordt, dan hebben wij het nog zo slecht niet, toch? En zo zijn er nog veel meer contrasten.

Oud versus nieuw

Als je op de markten loopt in India kom je echt van alles tegen. Mensen die eten klaarmaken, groentekraampjes, maar ook iemand die zich aanbiedt om kleding te strijken met een strijkijzer uit het jaar nul. Niet heel bijzonder. Maar wat ons verbaasde was dat de jongen, die met de strijkijzer stond, een paar tellen later een gloednieuw mobieltje uit zijn zak haalde. Misschien een vooroordeel, maar toch wel opvallend. Daarnaast zag je ook sloppenwijken langs de wegen. Tentjes in elkaar geknutseld met stro en koeienstront. Het lijkt best armoedig, maar als je dan ziet hoe verzorgd de mensen eruit zien en hoe mooi, gekleurd hun kleding is krijg je toch een iets ander beeld.

india

Arm versus rijk

Een gids vertelde ons dat sommige mensen hun achternaam niet durven te vertellen. In India is namelijk nog steeds sprake van het kastenstelsel. Wanneer iemand zijn achternaam zou vertellen weet men vrijwel gelijk waar ze vandaan komen, tot welke kaste ze horen en welk beroep ze uitoefenen. We hebben dit ook heel duidelijk gezien in Varanasi. Bij de grootste burning ghat waren er drie brandstapels en hoe rijker je was hoe hoger de brandstapel was. Daarnaast was dit contrast ook erg duidelijk op straat. Op de snelweg vond je allerlei voertuigen, van paard en wagen tot auto’s en van fietsen tot de benenwagen. Het meest opmerkelijke was dat er soms op één motor maar liefst vijf mensen zaten. Voorop een kindje, vervolgens papa, dan nog een kindje en tot slot nog moeders met een baby op de arm. En het ergste nog, alleen de vader heeft een helm op. Op onze vraag hoe het mogelijk is dat dit wordt toegestaan, krijgen we te horen dat de politieagenten weten dat die mensen weinig tot niets te besteden hebben en zich anders niet kunnen vervoeren.

straatafval

Vies versus mooi

Koeienstront, uitwerpselen van mensen, plastic en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je vindt van alles op de wegen in India. Tijdens onze autorit hadden wij een fles water leeggedronken. We hadden de fles in de auto laten liggen om later weg te gooien in een prullenbak. Alleen was onze taxichauffeur ons voor, hij pakte de fles en gooide het gewoon op straat. En zo gaat het met al het afval, je ziet overal wel wat rondslingeren. Wat echt zonde is, want India heeft zulke mooie landschappen, mooie woestijnen en natuurgebieden.

Ben jij wel eens in India geweest, zo ja wat viel jou op?

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Er zijn nog geen reacties. Wacht niet en plaats je reactie!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten.

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   4

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0

Micro-influencers: als zij het doen, moet het tof zijn

zondag 8 april 2018   /   0