Jij bent een dikke 10!

zondag 28 juni 2015   /   0

Wat zijn mijn verwachtingen, spreekt de cover mij aan en is de samenvatting nieuwsgierig makend? Een aantal vragen die ik mijzelf stel voordat ik een boek ga lezen. Na het boek komen de vragen: wat vind ik van de personages, schrijfstijl en het verhaal? Op de blog van Madelon kwam ik haar artikel: Hoe beoordeel ik boeken? tegen. Ze eindigt het artikel met de vraag: hoe bepalen jullie de beoordeling van boeken? Want, zoals Madelon aangeeft, het is nog zo gemakkelijk niet om te bepalen welk cijfer of hoeveel figuurtjes je voor een boek geeft.

Note: dit artikel is eind mei op Oh My Book verschenen. Aangezien ik van plan ben om vaker een boekenplank update te plaatsen, leek het mij handig om te zien hoe ik een boek beoordeel. Het artikel van Oh My Book heb ik daarom aangepast naar de normen van mijn website.

Natuurlijk is het de bedoeling dat ik een boek beoordeel op hoe ik het heb ervaren. Ik mijn recensies vind ik eerlijkheid het belangrijkste en natuurlijk dat ik niet te veel van het verhaal verklap. Je kan een boek beoordelen met een cijfer of figuurtjes en dat vind ik zelf erg prettig, want op een gegeven moment weet je welke boekbloggers een beetje dezelfde smaak hebben qua boeken. Maar het belangrijkste is dat je het onderbouwt.Waarom vond ik dit boek zo goed of slecht? Kon ik mij juist goed vinden in de personages of niet? En wat vind ik van het verhaal?

Ik kan bijvoorbeeld schrijven dat het een heerlijk boek is die je in een ruk uitleest. Waarom? Omdat het gemakkelijk en vlot geschreven is, daarnaast is het een verhaal waar je niet bij na hoeft te denken en de hoofdpersoon is hilarisch. Voor mij, op dat moment, belangrijke elementen waarom ik dat boek lees en met een dikke 10 beoordeel. Maar als iemand op zoek is naar een boek met spanning, waar je meegaat denken met wie de verdachte is en waarbij je telkens op het verkeerde spoor wordt gebracht, zit je met het boek dat ik net beschreef fout. En ondanks de tien die ik gegeven heb, zal diegene het boek niet gaan lezen. Misschien later, het is dan eerder een boek voor op de TBR-lijst.

Op mijn website geef ik figuurtjes, minimaal één en maximaal vijf. Bij het beoordelen van een boek vind ik de uitwerking van de personages één van de belangrijkste onderdelen. Zij maken het verhaal. Daarnaast let ik op de schrijfstijl, of het verhaal mij vanaf de eerste pagina pakt en hoe de gebeurtenissen zijn uitgewerkt. En vind ik het verrassingseffect belangrijk, de twist die de schrijver aan het verhaal geeft. Toch blijft het beoordelen lastig, om het voor mijzelf iets makkelijker te maken heb ik cijfers en een andere beoordeling aan de figuurtjes gekoppeld.

  • 1 figuurtjes is een 1 of 2 en staat voor ruim onvoldoende
  • 2 figuurtjes is een 3 of 4 en staat voor onvoldoende
  • 3 figuurtjes is een 5 of 6 en staat voor voldoende
  • 4 figuurtjes is een 7 of 8 en staat voor goed
  • 5 figuurtjes is een 9 of 10 en staat voor zeer goed

Bij mij worden vijf figuurtjes met uitzondering gegeven en één heb ik eigenlijk nog nooit gegeven. Ik verwacht dat je die beoordelingen ook niet snel bij mij zult zien. Ten eerste omdat ik boeken uitzoek die mij leuk lijken. Het moet dan wel zo’n gigantisch tegenvaller zijn wil ik een dikke onvoldoende geven. Ten tweede omdat ik ook denk aan de schrijvers. Ik vind het gewoonweg al knap dat ze een boek hebben geschreven, een verhaal hebben bedacht. En daar mag je ook best credits voor geven. Ten derde omdat ik van mening ben en zoals net aangegeven: dat hoe ik een boek beoordeel niet zo gevonden hoeft worden door een ander lezer.

Je kunt misschien vinden dat ik dan niet geheel eerlijk ben in mijn beoordeling, maar ik probeer dat in mijn recensie zo goed mogelijk te verwoorden. Er is altijd wel iets aan een boek wat ik kan waarderen. Bijvoorbeeld de schrijfstijl of de humor die gebruikt wordt. Ik heb nog geen boek gehad die ik echt zo belabberd vond dat ik er helemaal niets mee kon. En anders stop ik na een paar pagina’s met lezen, over die boeken schrijf ik dan ook geen recensie.

Beoordelen jullie boeken met cijfers of figuurtjes? En waar letten jullie op bij jullie boekenoordeel?

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Er zijn nog geen reacties. Wacht niet en plaats je reactie!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0