Lieve mama,

zondag 10 mei 2015   /   2

Sommigen zeggen dat hun moeder hun beste vriendin is. En ergens beschouw ik jou zo ook. Het is een gegeven dat onze band ijzersterk is. Hoe ik met jou kan lachen, praten en huilen, kan ik met niemand anders. Alleen het feit is: je bent en blijft een mama, mijn mama, al zevenentwintig jaar. Maar wat maakt nu een goede moeder-dochter band?

Is het omdat wij elkaar door en door kennen, elkaar op ons allerslechtst en -best hebben gezien? Dat wij dezelfde interesses delen? Omdat je mijn moeder bent en als moeder altijd geïnteresseerd bent in je kinderen? Of is het juist ook wel door de bewondering die ik voor jou heb? Want als ik aan jou denk komen de woorden: sterk, zelfstandig, onafhankelijk, eerlijk en lief in mij op. Eigenschappen die je mij ook hebt (geprobeerd) mee te geven.

Ik kan lief zijn, zeer zeker. Daarnaast heb ik het hart op de tong, dus aan mijn eerlijkheid ontbreekt het mij niet. En ik ben van niets of niemand afhankelijk, ik kan zeer goed mijn eigen boontjes doppen. Een eigen plekje en werk is toch redelijk zelfstandig? Inderdaad, redelijk, want als ik advies nodig heb ren ik toch al gauw weer naar jou. Je ongezouten mening, je kijk van verschillende kanten op één onderwerp en je vermogen om mij nog meer over dingen na te laten denken vind ik geweldig. Het geeft mij vaak ook weer een hele andere kijk op dingen.

Zo heb ik geleerd dat niet alles zwart-wit is, dat er geen domme vragen bestaan en als je iets wilt moet je het gewoon doen. Alles is mogelijk als je het maar wil. Je hebt mij laten zien wat het betekent om een vrouw te zijn: iemand die voor zichzelf kan zorgen en geniet van familie, vrienden en het leven. Ik bedoel hoe stoer is het als je moeder elk jaar op vakantie naar Zuid-Frankrijk gaat met drie jonge kinderen? Dat noem ik nog eens een zelfstandige, onafhankelijk vrouw. Dat ben jij.

En ik denk dat dat het is, die moeder-dochter band. Een wisselwerking van alles. Lief en leed met elkaar delen, elkaar bewonderen, geïnteresseerd zijn, maar bovenal elkaar steunen door dik en dun en altijd voor elkaar klaarstaan.

Lieve mama, je bent mijn held, mijn voorbeeld, mijn vriendin, maar vooral mijn allerliefste mama. Ik hou van je.

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (2)

 1. Kaat

  zondag 10 mei 2015 om 18:29

  Lieve Babs,
  Je hebt inderdaad een moeder uit duizenden. En je moeder heeft in jou (en in je zusjes) een dochter uit duizenden. Ik hoop dat jullie nog heel lang elkaars beste maatjes mogen zijn!

 2. Ietsje Koopmans

  woensdag 27 mei 2015 om 13:09

  Mooi gezegd Barbara. Leuk om je blogs te lezen. Bij deze erg ontroerd. Zo voel ik het ook met mijn mem.
  Helaas sinds een aantal maanden is het voorbij. Ze is er nog wel maar leeft weer als een kind. Zijn de rollen omgedraaid? Kan er maar niet aan wennen. Het doet zoveel pijn.
  Maar de herinneringen blijven.
  Lieve groet Ietsje.

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0