Reiskosten bij sollicitatie

woensdag 5 februari 2014   /   7

Niets maakt mij vrolijker, dan een telefoontje met het goede nieuws dat ik op sollicitatiegesprek kan komen. Vaak was het niet in mijn dorp, maar dat maakte niets uit. Er is natuurlijk openbaar vervoer en ik heb een eigen auto, dus ik kom er sowieso wel. Maar als je nagaat dat je als werkzoekende geen cent te makken hebt en dan bedenkt wat je (soms) kwijt bent aan reiskosten, is dat wel zuur. Stel dat je tot de laatste ronde komt, ongeveer drie keer op en neer bent geweest en het uiteindelijk ‘helaas’ niet bent geworden. Dat kan natuurlijk gebeuren, balen, maar er komt wel weer een nieuwe kans. Alleen die reiskosten..

Ik had  er nog nooit over nagedacht om reiskosten te declareren bij een sollicitatiegesprek. Ik wist helemaal niet dat, dat mogelijk was. Ik bedoel voor mij tien anderen en je moet zelf toch ook investeren in je toekomst? Daarnaast vind ik het ongemotiveerd overkomen. Totdat ik hierover diverse gesprekken heb gehad, aangezien ik op een gegeven moment meer dan zestig euro in twee à drie weken tijd er doorheen had gejaagd. Zoals mijn omgeving zegt: bedrijven zijn niet verplicht om de reiskosten te vergoeden, maar er zijn genoeg die het wel willen doen. Het enige is dat je er naar moet vragen.

quote

Toch twijfel ik. Ik snap dat je altijd kunt vragen, maar dan nog. Ik denk dat het meer een gevoelskwestie is. Waarschijnlijk kijken de meeste bedrijven niet eens raar op als ik er naar vraag. Maar stel dat je nee krijgt te horen, dan voel je je toch ook een enorme ezel? Dan krijgt je sollicitatiegesprek zo’n vieze nasmaak. Alsof je iets verkeerd hebt gedaan. Natuurlijk zijn dit allemaal vooroordelen. En daardoor heb ik ook nog nooit geprobeerd mijn reiskosten te declareren. Ik ben gelukkig in het bezit van een werkend vriendje! Maar ik heb mij wel voorgenomen dat als ik ooit weer in positie kom dat ik moet solliciteren, ik mijn vooroordelen opzij ga zetten. Vragen staat natuurlijk altijd vrij.

Wat doen jullie of zou je doen als je een sollicitatiegesprek hebt? Declareren of laten voor wat het is?

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (7)

 1. Zoë-Amber

  woensdag 5 februari 2014 om 08:11

  Ik zit tegen solliciteren aan te hikken, en heb gelukkig ook al een baantje…maar reiskosten terugvragen zou ik inderdaad ook niet doen/durven… al ben ik het wel met je eens dat ze er bij de meeste (Grote) bedrijven vast niet moeilijk over doen..

  het zijn voor hen immers maar kleine bedragen…

 2. Barbara Kuiper

  woensdag 5 februari 2014 om 10:27

  Zoë-Amber, zo zit ik ook te twijfelen of en hoe ik het doe.. In ieder geval succes met je sollicitaties!

 3. Lilian

  woensdag 5 februari 2014 om 10:32

  Ik ben het wel met je eens. Het is toch een beetje gek om daarnaar te vragen. Een twijfelgeval denk ik, haha

 4. Laura

  woensdag 5 februari 2014 om 16:44

  Ik zou zoiets NOOIT durven vragen, maar wel lastig als je er zo veel geld mee kwijt bent.

 5. Barbara Kuiper

  woensdag 5 februari 2014 om 16:46

  Laura, ik dus ook nog niet. Maar als ik weer in zo’n situatie kom ga ik het wel (een keer) doen. Ik ben erg benieuwd hoe bedrijven op zo’n vraag reageren!

 6. Maartje

  donderdag 24 april 2014 om 09:29

  Ik herken de situatie. De afgelopen weken heb ik veel gesprekken gehad. Bij sommige bedrijven ook meerdere gesprekken waarvoor ik bijvoorbeeld naar het hoofdkantoor ver van mijn woonplaats ben gereisd. Ik kwam op het idee om deze kosten te declaren toen een van de bedrijven informeerde naar mijn onkosten die ik voor een sollicitatie gemaakt had. Ik ben toen gaan gaan uitrekenen hoeveel kilometers ik de afgelopen weken gereden heb voor alle sollicitaties bij elkaar. Totaal 1.200 en nog geen baan rijker! Van vijf bedrijven waren de reiskosten (aantal km x 0,19) totaal 220 euro. Deze bedrijven hadden mij uiteindelijk afgewezen en ik vond het wel de moeite om ze om een declaratie reiskosten te vragen . Gisteren heb ik ze gemaild en tot nu toe twee reacties , beide geven aan deze kosten niet te vergoeden (punt). Ik ben teleurgesteld.

 7. Michiel Peters

  vrijdag 15 april 2016 om 15:28

  Dat sommige mensen geen reiskosten durven te vragen dat begrijp ik misschien nog wel, maar…

  Ik vind het te belachelijk voor woorden! Begrijp me goed, ik ben zeker bereid om ergens in te investeren, maar een werkzoekende zit 9 van de 10 keer in een financieel krappe situatie. En dan heb ik mijzelf nog zag uitgedrukt….sommige moeten naar de voedselbank en mogen hopen dat ze nog voldoende geld overhouden om uberhaupt te eten en te drinken. zelf met een WW uitkering is het vaak nog moeilijk om rond te kunnen komen en niet het risico te lopen, het huis uitgezet te worden i.v.m een oplopende huurachterstand.

  Als zou ik in mijzelf willen investeren….je moet het geld er maar voor hebben!

  Onfatsoenlijk en hersenloos.
  En dan heb ik het nog niet eens over al die werkgevers en uitzendbureau’s die het niet snappen dat je jezelf geen auto kunt permitteren. Vaak zijn deze kosten voor werkgevers gewoon aftrekbaar en maar een klein gedeelte van het salaris wat men maandelijks moet betalen aan de toekomstige medewerker. Wat dat betreft zitten zij meestal in een betere situatie dan de werkzoekende. En als dat een probleem is, zoek het dan dichterbij!!

  Ik heb er geen goed woord voor over…..BAH!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0