8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

“Jullie reizen samen? Hebben alles helemaal zelf geregeld?” De gezichten die mensen en gidsen trokken spraken boekdelen: jullie zijn gek! Veel mensen denken dat het lastig is om door China te reizen zonder alles georganiseerd te hebben, maar dat is echt niet zo. Natuurlijk liep niet alles vlekkeloos, maar met alle reistips die we hadden verzameld en onze ervaring verliep alles uiteindelijk wel volgens plan.

We hadden natuurlijk wel wat hulpmiddelen op onze telefoon staan die ons op weg hielpen. Ook hadden we al een aantal zaken van te voren geregeld zoals een cruise over Yangtze rivier. Om jouw reis ook zo soepel te laten verlopen heb ik de reistips waar wij veel aan hebben gehad of die wij graag eerder hadden geweten in dit artikel gezet.

Reistips voor backpackers in China

1. Download de app: maps.me

Als je het mij vraagt is dit de beste reistip. Het maakt het reizen met openbaar vervoer zoveel gemakkelijker! Door de kaarten van China via maps.me te downloaden, kun je ze offline ook zien. Ideaal als je in een bus stapt en niet duidelijk hebt waar je moet uitstappen of als je naar je hostel moet lopen vanaf het station. Met deze kaarten hoef je dus niet de gemakkelijkste en tevens ook duurste optie te kiezen: een taxi. En kun je voor avontuur gaan! Bonuspunt: het levert ook nog eens leuke gesprekken met Chinezen op.

reistips-treinstation-china-boeken
Treinstation in China

2. Boek ‘thuis’ je treintickets via trip.com

Wij hebben veel met de trein gereisd, zowel overdag als ’s nachts. Het blijft toch een ideaal vervoersmiddel als je verre afstanden wilt afleggen. Om zeker te zijn van een plekje hebben we thuis al de treintickets geboekt via trip.com. Daarna hoef je alleen nog naar een treinstation in China waar je de kaartjes kunt ophalen. Het is wel even uitzoeken bij welk loket je moet zijn, maar als je de reservering laat zien + je paspoort kom je er wel uit. Zorg dat je ruim op tijd bent, want er kunnen rijen staan.

3. VPN verbinding

Vind je het toch wel fijn om af en toe in je hostel op internet te kunnen, dan heb je een VPN verbinding nodig. Je kunt een abonnement afsluiten voor de tijd die je op reis bent en vervolgens met een app en wifi van het hostel kun je online.

4. Download de metrokaarten van China

In de grote steden van China is de metro erg goed geregeld en ideaal om mee te reizen. Wat wel handig kan zijn is de metrokaarten te downloaden, dan weet je gelijk waar je moet opstappen en uitstappen en ben je niet afhankelijk van het metrostation en de kaarten daar.

5. Maak het begrijpelijk met de translate app

Chinezen spreken eenmaal niet erg goed Engels. Hoewel je vaak met kaarten uit de voeten kunt, kan het handig zijn als ze iets beter begrijpen wat je bedoelt. Heel af en toe hebben we de translate app gebruikt. Het blijft natuurlijk altijd de vraag of je tekst goed is vertaald.

reistips-glazen-brug-zhangjiajie-china
Glazen brug van Zhangjiajie in China

6. Glazen brug Zhangjiajie: laat je camera thuis

Staat de glazen brug in Zhangjiajie op de planning? Laat dan je camera in je hostel of hotel. Of zorg ervoor dat je WeChat hebt (soort WhatsApp van China). Je mag namelijk geen fotocamera’s mee de glazen brug op. Ze hebben we kluisjes waar je spullen in kunt opbergen, maar dan heb je WeChat nodig om te betalen. Helaas is dat niet op een andere manier mogelijk.

7. Houd oordopjes bij de hand

Als je dacht dat de treinen in Nederland rumoerig zijn, dan ken je het openbaar vervoer in China nog niet. Het maakt niet uit hoe lang je moet reizen of het een trein of bus is en hoe laat het is, er is altijd geluid. Mensen bellen op de luidspreker, hebben muziek aanstaan en smakken om het leven als het gaat om noedels. Het is even leuk om te zien en aan te horen, maar na een tijdje zijn oordopjes erg prettig.

reistips-Chinese-muur-jinshanling
De Chinese muur bij Jinshanling

8. Bezoek de Chinese muur bij Jinshanling

Je kent waarschijnlijk de foto’s van de enorme drukte op de Chinese muur wel. Gelukkig is de muur meer dan 6.000 kilometer lang, waardoor je dat in ieder geval niet hoeft mee te maken. Jinshanling is een goed vertrekpunt om de Chinese muur te bezoeken. Je kunt kiezen uit twee routes waarbij je bij één met de kabelbaan omhoog gaat en de ander alles loopt. Naast dat je nog mooie stukken van de muur hier kunt zien, kom je op een gegeven moment ook bij de vervallen muur wat echt waanzinnig is om te zien.

Ben je naar China geweest en heb je nog andere reistips? Laat ze weten in een reactie onder dit artikel.

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (1)

  1. Niels

    zondag 13 januari 2019 om 18:48

    Can we go back please?

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten.

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   7

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0

Micro-influencers: als zij het doen, moet het tof zijn

zondag 8 april 2018   /   0