Sollicitatiegesprekken, maar dan anders II

maandag 20 januari 2014   /   7

Waaah spannend! Ik was uitgenodigd voor het Young Professional Diner van de Rabobank. Samen met 26 concurrent sollicitanten en negen Rabobank medewerkers mocht ik dineren bij Sems in Leeuwarden. Een nog onbekende manier van solliciteren voor mij, ik wist totaal niet wat ik kon verwachten. Een klein beetje zenuwachtig was ik wel. Je zit nu niet meer alleen met een paar medewerkers te praten, maar leert ook nog je tegenstanders kennen. Na een paar keer omgekleed te hebben (ik bedoel, ik wil wel als een waardige tegenstander eruit zien!) en na tien keer gecontroleerd te hebben hoe ik moest lopen vanaf de parkeergarage, vertrok ik ruimschoots op tijd richting Leeuwarden. 

Het was gelukkig gemakkelijk te vinden, wat betekende dat ik veel te vroeg was. Ik heb altijd de regel: niet eerder dan tien minuten op de afgesproken tijd naar binnen gaan. Ik werd naar boven doorverwezen waar medewerkers van de Rabobank mij stonden op te wachten. Nadat ik mijn jas had opgehangen en mijzelf had voorgesteld kreeg ik een naambordje op en werd ik op de foto gezet en kon ik verder lopen. Er waren al een aantal kandidaten binnen en om zelf een goede binnenkomer te maken heb ik mij voorgesteld aan iedereen en ben ik in de kring gaan staan. Wat was ik blij dat iedereen een naambordje had! Na het ietwat onwennige gedeelte raakte ik aan de praat met iemand en toen iedereen aanwezig was mochten we plaats nemen in het eetgedeelte.

Vrouwen in de meerderheid

In totaal waren vijf tafels gedekt. Aan iedere tafel konden een aantal sollicitanten plaatsnemen en kwamen twee medewerkers van de Rabobank zitten, die bij elke gang wisselden van tafel. Samen met drie mannelijke sollicitanten nam ik plaats. In tegenstelling tot de andere tafels was ik de enige vrouw, terwijl vrouwen ruim in de meerderheid waren, en hadden wij de tafel met het minst aantal sollicitanten. Een tactische set zou je kunnen zeggen, maar dat is geheel per ongeluk gegaan. Achteraf bleek het wel op te vallen, want als de Rabobank medewerkers wisselden werd er vaak een opmerking over gemaakt. Maar zeg nu zelf, de eerste indruk is wat je ziet en er zijn genoeg vrouwen met blond haar en blauwe ogen, dus daar val je niet meer mee op. Gelukkig had ik een licht roze blazer aan, dus dat kleurde wel mooi tussen al het zwart. En als je dan ook nog tussen de mannen zit, blijf je gemakkelijker in het geheugen hangen lijkt mij.

Ongedwongen sollicitatiegesprekken

Naast het uiterlijke vertoon, was natuurlijk de persoon daarachter veel belangrijker. De kunst was om jezelf goed te neer te zetten, maar ook te luisteren naar je mede-sollicitanten en op hun reacties en opmerkingen te participeren. Aangezien wij maar met zijn vieren aan een tafel zaten ging dat heel gemakkelijk. Vaak werd eerst gevraagd om jezelf voor te stellen of een aantal sterke en minder sterke eigenschappen op te noemen, zodat de Rabobank medewerkers een beter beeld van je kregen. Daarna ging het gesprek vanzelf. Het leuke aan deze manier van solliciteren is dat je op een gegeven moment een punt bereikt waarop je geheel jezelf bent, het worden ongedwongen gesprekken en je leert elkaar daardoor veel beter kennen. Je probeert elkaar te overtreffen, maar haalt je tegenstanders niet naar beneden. Daarnaast praat je soms over niet relevante onderwerpen, wat de gesprekken extra leuk maakt. Maar hierdoor moet je wel extra opletten dat je niet te vrij gaat praten, het blijft natuurlijk een sollicitatiegesprek!

Genoten van de gesprekken en een ervaring rijker ging ik met een goedgevulde buik richting huis. En één ding is zeker, deze manier van solliciteren maakt het zoeken naar een baan een stuk leuker!

Bekijk ook mijn eerste blog over dit onderwerp: Sollicitatiegesprekken, maar dan anders.

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (7)

 1. Marjolein

  maandag 20 januari 2014 om 08:22

  Leuk! En, door naar de volgende ronde?

 2. Barbara Kuiper

  maandag 20 januari 2014 om 11:53

  Ja ik ben door! Dus allemaal erg spannend, maar ook weer heel leuk.

 3. Sabine

  maandag 20 januari 2014 om 13:35

  Wat fijn, succes Barbara !!

 4. Marga

  maandag 20 januari 2014 om 16:14

  Inderdaad een hele aparte manier, maar wel goed doordacht! Fijn om te lezen dat je door bent naar de volgende ronde. Met hoeveel kandidaten ben je nu overgebleven en hoe ziet de volgende ronde eruit?

 5. Barbara Kuiper

  maandag 20 januari 2014 om 16:37

  Het aantal kandidaten weet ik (nog) niet. Maar de komende ronde is het maken van een assessment en een gesprek…

 6. Laurah

  woensdag 22 januari 2014 om 20:38

  Oh god dit zou dus echt helemaal niets voor mij zijn hè. Maar goed dat je door bent! Veel succes in de volgende ronde 🙂

 7. The Style Teen

  zaterdag 25 januari 2014 om 14:08

  Hey! Ik heb je genomineerd voor een Liebster Award! Voor meer info, kijk op mijn blog.. leuk artikel trouwens 🙂

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0