Stel jezelf eens voor…

donderdag 21 november 2013   /   0

Stel jezelf eens voor. Wie is Barbara? Daar is die weer, één van de veelvoorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek. En in mijn ogen zeker één van de moeilijkste. Het is ook meestal de eerste vraag die gesteld wordt. Wat doe je? Ga je het oude, bekende riedeltje af: Mijn naam is Barbara Kuiper en ik ben 25 jaar (alsof dat nog niet bekend was), ik woon in Heerenveen (ja duh!) en ik woon samen met mijn vriend en twee katten (hé dat is nieuwe informatie). Kortom: het is nietszeggend of al bekend, alleen maar bla bla.

 

Hoe vaak ik het oude, vertrouwde riedeltje heb opgesomd bij de vraag: stel jezelf eens voor en hoe vaak ik die vraag heb gekregen, is bijna gelijk aan elkaar. Natuurlijk weet ik dondersgoed hoe het niet moet, maar was ik nog zoekende naar hoe ik het wel wilde doen. Daarnaast namen mijn zenuwen het vaak van mij over. En hoe fijn is het dan om aan je oude, vertrouwde verhaal vast te klampen?! In mijn geval een vaak slappe, niet opvallende of unieke samenvatting van mijn cv.

 lift

Elevator pitch

Een cv wordt als het goed is grondig bestudeerd voorafgaand aan het gesprek. Het is dus totaal niet interessant om die samen te vatten tijdens het voorstelrondje. Maar hoe doe je het dan? De laatste tijd ben ik bezig met een goede, opvallende elevator pitch over mijzelf: stel je hebt 40 / 60 seconden om jezelf te presenteren, wat zou je dan zeggen? Ik dacht dat als ik de perfecte elevator pitch zou hebben, ik gelijk mijn voorstel praatje zou hebben. Ik had alleen niet verwacht dat ik het zo lastig zou vinden om er één te schrijven. Hoe kan ik een paar luttele seconden laten zien wie ik ben, wat ik wil en wat ik te bieden heb?! Natuurlijk is op internet de wereld aan informatie hierover te vinden, maar daar haal ik niet mijn elevator pitch uit. Het geeft mij hooguit een stukje houvast en richtlijn voor mijn mini toespraakje. Zo kwam ik laatst een aantal vragen tegen die je kunnen helpen met de inhoud van je elevator pitch:

 

  • Wie ben je?
  • Wat heb je te bieden?
  • Wat voeg je toe?
  • Wat zoek je?

 

Als je dat duidelijk hebt, rest je alleen nog een knallende opening te bedenken. Na veel schrijven en schrappen is het mij ook gelukt en geloof me er zal de komende dagen, weken, maanden nog genoeg herschreven worden. Maar het begin is er!

 

Stel je eens voor

Afgelopen dinsdag kwam de vraag tijdens een gesprek naar voren. Hoe goed ik me ook had voorbereid en hoe leuk ik mijn openingszin, die ik bedacht had, ook vond. Lukte het me niet. Daarom stak ik van wal met mijn oude, vertrouwde verhaaltje. Maar doordat ik de laatste tijd goed over mijn elevator pitch had nagedacht wist ik beter wat ik wilde zeggen. Hierdoor heb ik mijn oude, vertrouwde verhaaltje weten te combineren met mijn elevator pitch. Ik kwam niet meer met een bla bla verhaaltje op de proppen, deze keer had ik echt iets te zeggen.

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Er zijn nog geen reacties. Wacht niet en plaats je reactie!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0