Visum perikelen

donderdag 2 oktober 2014   /   6

Bankgegevens, vierkante pasfoto’s, een enorme vragenlijst, reisverklaring en ga zo nog maar even door. Wauw, onze monden vielen open toen we zagen wat we moesten aanleveren om een visum te bemachtigen. Maar goed we hadden gezien dat we het via de ANWB konden regelen. Wij hoefden alleen maar de documentatie aan te leveren en zij zouden het opsturen en weer retour ontvangen. Perfect.

Dat dachten wij inderdaad totdat we ergens zagen dat we voor een visum naar India biometrische data moesten aanleveren. Aangezien de ANWB van niets wist, hebben we alles toch maar opgestuurd en na het weekend direct naar de Visum Centrale gebeld, om erachter te komen of een gezichtsscan en vingerafdrukken toch echt nodig waren. Kortom: we moesten wachten tot onze paspoorten en documenten terug waren, voordat we een afspraak konden plannen in Amsterdam.

Achteraf viel het best mee. Als je geen biometrische data hoeft aan te leveren is in mijn ogen de ANWB perfect. Je levert de documentatie in, zij controleren of je alles erbij hebt, sturen het op en ontvangen het weer retour. Dat scheelt je toch weer een dag vrij regelen en reiskosten. Maar goed als je die gegevens wel moet aanleveren is het een ander verhaal. Vandaar dat ik er ook echt achter ben gekomen dat je alles goed moet uitzoeken. Het had ons in ieder geval geld en een hoop tijd gescheeld.

Vorige week reisden we af naar Amsterdam om dan toch echt definitief ons visum aan te vragen. Het was even een gepuzzel voor een afspraak, want je hoefde maar te knipperen met je ogen en een aantal afspraakmomenten waren alweer verdwenen. We kwamen uiteindelijk in een klein kamertje terecht met twee balies, twee rijen stoelen en kale muren die beplakt waren met posters van India. Alsof je je al in India waande, zo armoedig zag het eruit. De afspraak was niet zoals wij hadden verwacht, dat we geroepen zouden worden en in een kamertje alles zouden regelen. We mochten namelijk plaats nemen en werden geroepen als we aan de beurt waren om vervolgens aan één van de twee balies plaats te nemen.

Op een gegeven moment werd ik toch wat zenuwachtiger aangezien de ene na de andere visum-aanvrager documenten niet compleet had voor zijn of haar visum-aanvraag. Sommigen misten bankgegevens, anderen hadden een single entry in plaats van double entry en nog weer anderen moesten ergens anders heen om zaken te regelen. Dat zou toch wat zijn, dat we in Amsterdam zijn en dat we niet alles compleet hebben.  Maar gelukkig was er niets aan de hand. We mochten lief in de camera lachen en de vingers van beide handen werden gescand. En klaar is Kees. Nu is het wachten op de visa, maar gelukkig hoeven we niet meer moeilijk te doen met vrij vragen, want ze worden gewoon naar ons opgestuurd. Wij zijn in ieder geval weer een stapje dichterbij ons avontuur.

Hier nog een paar tips die ik heb geleerd en meegekregen tijdens het aanvragen van onze visa:

 • Regel het zelf, in ieder geval als je biometrische data moet aanleveren
 • Begin op tijd
 • Kijk goed wat je nodig hebt en laat je informeren
 • Let op single of double entry

Hebben jullie nog tips voor het regelen van een visum?

Deel dit artikel

Twitter Facebook Linkedin

Gerelateerde berichten

Reacties (6)

 1. Aukje

  donderdag 2 oktober 2014 om 08:25

  Na ons USA-drama én een visumaanvraag voor China, ben ik het helemaal met je eens: begin op tijd. Goed lezen, alles netjes bij elkaar bewaren en volgens mij het allerbelangrijkst: niet eigenwijs zijn maar gewoon precies doen wat er gevraagd wordt. Niks meer, niks minder. En natuurlijk in je achterhoofd houden dat je een hele mooie reis gaat maken en dat alle moeite ’t meer dan waard is!

 2. Barbara Kuiper

  donderdag 2 oktober 2014 om 08:29

  Oh ja jullie drama was ook groots! Maar dat vind ik inderdaad een mooie tip: niet eigenwijs zijn. En dat willen we nog wel eens zijn :)….

 3. Laura

  donderdag 2 oktober 2014 om 09:29

  Ons drama was inderdaad groot. Een tip van mij is dan ook om goed de post in de gaten te houden.. voor je het weet zijn ze jouw paspoort kwijt 😉 en die spanning op de ambassade.. heel herkenbaar!

 4. Coen

  donderdag 2 oktober 2014 om 11:50

  Ik vind het toch even nodig hier een ander geluid te laten horen. Ja het is natuurlijk een beetje vervelend om helemaal naar Amsterdam te moeten afreizen voor een visum. Maar het is relatief hoor! Wij Nederlanders staan op de 3e plek wereldwijd met 171 (!) landen waar wij visumvrij mogen reizen. Of hooguit een visum krijgen of betalen bij aankomst. Dat is een privilege die voor het gros van de wereld voor altijd onbereikbaar zal blijven. Alleen Engeland streeft ons voorbij hierin zo’n beetje.

  Heb je wel eens gevraagd aan mensen met enkel een Turkse nationaliteit of een uit Afrika of Zuid Amerika? Voor hen kan het soms simpelweg onmogelijk zijn Europa of Azië binnen te komen. Dan is een bezoekje voor een foto en wat papierwerk natuurlijk niets.

  Dus ik vind het niet helemaal terecht om dit alles “drama’s” en perikelen te noemen. Het is een typisch eerste wereld verhaal waarvan ik me heel goed kan voorstellen dat het anders is dan je gewend bent en dus noemenswaardig. Maar ik had een klein beetje nuancering wel verwacht van jou als schrijfster 🙂

  Desalniettemin wens ik jullie een fantastische reis toe! Fijn dat alles nu in ieder geval geregeld is!

 5. Stephanie

  donderdag 2 oktober 2014 om 17:13

  Wacht maar af tot je in het vliegtuig zit… Heb je dan helemaal niks geleerd nadat je op Schiphol nog geen visum voor Australië bleek te hebben? 😉

 6. Barbara

  donderdag 2 oktober 2014 om 18:48

  @Coen ik ben het helemaal met je eens en volgens mij geef ik ook aan dat het voor een goed doel is. Met andere woorden dat ik blij ben dat het wel mogelijk is. De titel doelt alleen op de tips die ik geef zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  @stephanie, haha dat vergeet ik nooit weer! Wat een stress!

Dit ben ik

Hoi! Ik ben Barbara. Ik houd van het onbekende ontdekken en nieuwe dingen leren. Van vroeg opstaan om de zonsopgang te bewonderen en van backpacken in Azië. Maar ook van nieuwe restaurants ontdekken of een een goed boek kan ik genieten. Barbarakuiper.nl is een lifestyle blog met artikelen over reizen, fotografie en online marketing. Veel leesplezier!

5 x wat je moet doen in Bergen, Noorwegen

zondag 27 januari 2019   /   0

Detox van 11 dagen. Wat doet dat met je?

zondag 20 januari 2019   /   1

8 reistips voor backpacken in China

zondag 13 januari 2019   /   1

3 x de lekkerste high tea in Zwolle

zondag 6 januari 2019   /   1

Het moment dat je de 30 aantikt

zondag 15 april 2018   /   0